ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

 

Όλα τα όμορφα πράγματα ξεκινούν από όμορφες και καλές ιδέες. Έτσι και η συγκεκριμένη διοργάνωση, συμπληρώνει φέτος, δώδεκα χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Παύλος Ακριτίδης, οραματίστηκε, τη διεξαγωγή του εν λόγω Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος των Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης. Ήταν ημέρα Σάββατο 31 Μαΐου 1997 όταν  ένας από τους πρωτεργάτες, ο συνάδελφος από την Πιερία  Χατζησάββας Πλάτωνας σε συνεννόηση με τον Παύλο Ακριτίδη πρότεινε τη διεξαγωγή δύο φιλικών συναντήσεων μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων  των δύο συλλόγων: 1η συνάντηση στο Πλατύ Ημαθίας, Ημαθία-Πιερία 1-2, σκόρερ Γκάλαβος Χρ. (1) και η δεύτερη στις 11 Ιουνίου 1997 στο Εθνικό Στάδιο Κατερίνης , Πιερία-Ημαθία 1-2.

Την επόμενη σχολική χρονιά 1997-1998, διεξάγεται, με πρωτοβουλία των συναδέλφων Χατζησάββα Πλάτωνα (Πιερία), Ακριτίδη Παύλου (Ημαθία) και Πανίδη Ευκλείδη (Θεσσαλονίκη), το περιφερειακό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή επτά συλλόγων: Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Καβάλας, Χαλκιδικής και Κοζάνης. Πρωταθλήτρια είναι η ομάδα του συλλόγου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας που νικά στον τελικό που διεξάγεται στο Αιγίνιο Πιερίας την ομάδα της Πιερίας, με σκορ    2-0, σκόρερ Γκόγκος Ν. (2)

Το γεγονός αυτό, άναψε τη σπίθα για να πάρει τη σκυτάλη, ο αξέχαστος σε όλους φίλος και συνάδελφος,  Παύλος Ακριτίδης, που οραματίζεται την καθιέρωση ενός θεσμού πλέον, αυτού της διεξαγωγής του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Ο ζωντανός άνθρωπος, ο  ακούραστος και εργατικός δάσκαλος, ο παιδαγωγός, ο άνθρωπος με έμπνευση, φαντασία, διορατικότητα και με πολλά άλλα χαρίσματα και προσόντα Παύλος ήταν μαζί μας και την επόμενη χρονιά 1998-1999 που τη σκυτάλη διεξαγωγής του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος, παραλαμβάνει, η Θεσσαλονίκη.

Στο γήπεδο του Κορδελιού συμμετέχουν 4 σύλλογοι (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Κοζάνη) και πρωταθλήτρια αναδεικνύεται και πάλι η ομάδα της Ημαθίας νικώντας στον τελικό την ομάδα της Κοζάνης με σκορ 3-1, σκόρερ Ακριβόπουλος Χ. (2), Καρολίδης Δ. (1).

Δυστυχώς όμως, ο αδυσώπητος εχθρός όλων μας, ο θάνατος, του στερεί τη δυνατότητα να ζήσει και να γευθεί τους καρπούς της δημιουργίας του. Έτσι την επόμενη χρονιά 1999-2000 που ο σύλλογός μας (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Ημαθίας) αποφασίζει τη διεξαγωγή του 3ου διασυλλογικού Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, το τριήμερο 17, 18 και 19 Ιουνίου 2000 στην πόλη μας, τη Βέροια, ο Παύλος, που εμπνεύσθηκε και οραματίστηκε τη συγκεκριμένη διοργάνωση,  δε βρίσκεται κοντά μας. Με πρόταση όλων των μελών του ποδοσφαιρικού τμήματος και αποδοχής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων Ν. Ημαθίας η διοργάνωση ονομάζεται ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2000΄΄, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμηθεί το πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του, με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Νικήτρια στο 3ο διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αναδεικνύεται η ομάδα του συλλόγου μας, που στον τελικό νικά την ομάδα της Κοζάνης με σκορ 5-2  και φθάνει στην κατάκτηση του 3ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

 

ü      2000-2001 : Γήπεδο Νέας Γωνιάς Καλλικράτεια Χαλκιδικής ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2001΄΄, τελικός Ημαθία – Κοζάνη  6-0, Σκόρερ Γκόγκος Ν.(2),Ακριβόπουλος Χ. (1), Γκατζούφας Δ.(1), Σταματιάδης Κ.(1), Αβετίδης Σ. (1),  κατάκτηση του 4ου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

 

ü      2001-2002 : Γήπεδο Άρτας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2002΄΄, τελικός Άρτα – Ημαθία 0 - 0, 5-4 στα πέναλτι

          Πρωταθλήτρια η ομάδα της Άρτας.

 

ü      2002-2003: Γήπεδο Κοζάνης, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2003΄΄,τελικός Κοζάνη- Ημαθία 0 - 0, 4-3 στα πέναλτι

          Πρωταθλήτρια η ομάδα της Κοζάνης

 

ü      2003-2004: Γήπεδο Αρμενοχωρίου Φλώρινας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2004΄΄,τελικός Φλώρινα – Κοζάνη  1-0, σκόρερ Νεδέλκος Β.

         Πρωταθλήτρια η ομάδα της Φλώρινας

         Τη χρονιά αυτή, το πεπρωμένο, για μια ακόμα φορά με την τυφλή του δύναμη, φρόντισε να σπείρει τον πόνο και την οδύνη, στην εκπαιδευτική κοινότητα του συλλόγου μας, χτυπώντας ένα από τα πιο ικανά, επίλεκτα και ιδρυτικά του μέλη, το Θανάση Παπαμαργαρίτη. Το 7ο διασυλλογικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης, ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου, ύστερα από την αποδοχή και στήριξη της πρότασης του συλλόγου μας, από το σύλλογο των εκπαιδευτικών της Φλώρινας, που εν τω μεταξύ είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του, για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο η μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου.

 

ü      2004-2005: Γήπεδο Αγρινίου, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2005΄΄, τελικός Αγρίνιο – Άρτα  5-1 Νταλάκας Χ. - Κασταράς Β (2), Ιωαννίδης Γ.(1)

          Πρωταθλήτρια η ομάδα του Αγρινίου

 

ü      2005-2006 : Γήπεδο Ν. Πόρων  , ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2006΄΄, τελικός Πιερία-Φλώρινα  0 – 1, Σελεμίδης Κ.(1)

          Πρωταθλήτρια η ομάδα της Φλώρινας

 

ü      2006-2007 : Γήπεδο Καστοριάς, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2007΄΄, τελικός Ημαθία-Ξάνθη  0 – 0 (4-3) στα πέναλτι.

          Πρωταθλήτρια η ομάδα της Ημαθίας

 

ü      2007-2008 : Γήπεδο Καβάλας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2008΄΄, τελικός Θεσσαλονίκη –Χαλκίδα   3 – 1

          Πρωταθλήτρια η ομάδα της Θεσσαλονίκης

 

ü      2008-2009 : Γήπεδο Πύργου, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2009΄΄, τελικός Θεσσαλονίκη – Τρίκαλα 1-1 (1-3 στα πέναλτι)

          Πρωταθλήτρια η ομάδα των Τρικάλων

 

ü      2009-2010 : Γήπεδο Τσιλιβί Ζακύνθου, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2010΄΄, τελικοί

1ος τελικός   Τρίκαλα – Ημαθία                3-0,

2ος τελικός   Θεσσαλονίκη-Καστοριά         5-0

3ος τελικός   Ιωάννινα-Έβρος           1-1  (νικήτρια η ομάδα του Έβρου στα πέναλτι)

Πρωταθλήτριες ομάδες Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Έβρος

ü      2010-2011 : Γήπεδο Αγρινίου (εγκαταστάσεις e-mileon), ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2011΄΄, τελικός  Εύβοια – Πρέβεζα    4 – 1

Πρωταθλήτρια η ομάδα της Εύβοιας  

 

ü      2011-2012 : Γήπεδο Χαλκίδας, ΄΄ΑΚΡΙΤΙΔΕΙΑ 2012΄΄, τελικός Γιάννενα –Κέρκυρα    3 – 1

          Πρωταθλήτρια η ομάδα των Ιωαννίνων

 

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, πως η συγκεκριμένη δραστηριότητά δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικού περιεχομένου, αλλά περιλαμβάνει και πολιτιστικές δραστηριότητες, επαφή και γνωριμία με συναδέλφους από όλα τα μέρη της πατρίδας μας, ανταλλαγή απόψεων σε θέματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα και όχι μόνο, γνωριμία μέσω προγραμματισμένων ξεναγήσεων με τους πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς χώρους και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του Νομού, που αναλαμβάνει τη εν λόγω διοργάνωση. 

Δε θα πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε, πως ο αθλητισμός, η αναψυχή και το παιχνίδι μας βοηθούν στο να βελτιώνουμε την υγεία – τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική και να ασκούμε την κρίση μας. Προάγουν το πνεύμα φιλίας, αλληλεγγύης και δίκαιου παιχνιδιού. Διδάσκουν σημαντικά μαθήματα ζωής για το σεβασμό, την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών και τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την αυτοπειθαρχία, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό προς τους άλλους, τη συναδελφικότητα και τέλος προωθούν την ισότητα για όλους και γεφυρώνουν τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

 

Τέλος μέσα από τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδιώκεται:

 

v     Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των  αθλητικών οργανώσεων, με σκοπό και στόχο, την εκπαίδευση, μέσα από τον αθλητισμό, λόγω κυρίως του μεγάλου ενδιαφέροντος, που εκδηλώνουν, οι νέοι για τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα.

 

v     Η αξιοποίηση των αξιών που μεταδίδει ο αθλητισμός, για την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων.

 

v     Να καταδειχτεί η θετική συμβολή των εθελοντικών δραστηριοτήτων  στην εκπαίδευση των πολιτών και κυρίως των νέων.

 

v    Να καταδειχτεί η παιδευτική αξία της κινητικότητας και των ανταλλαγών, της επικοινωνίας, της φιλίας, της ψυχαγωγίας μέσα από τη διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών συναντήσεων.

 

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας αισθάνεται  την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια:

 

v     Τον κ. Νομάρχη Ημαθίας για το υλικό προβολής του Νομού μας (Λεύκωμα και τουριστικός οδηγός DVD). 

v     Τους Δημάρχους Βέροιας, Νάουσας και Βεργίνας για το υλικό προβολής των πόλεών τους (Λεύκωμα και τουριστικός οδηγός DVD).

v     Τον κ. Σταύρο Σαββίδη, ιδιοκτήτη του κέντρου διασκέδασης «ΑΚΡΙΤΑΣ ΠΑΛΛΑΣ», στην Πατρίδα Ημαθίας, για την ευγενική του διάθεση να προσφέρει πλήρη αθλητική (ποδοσφαιρική στολή, 25 σετ) περιβολή στην ομάδα μας.

v     Όλους τους επώνυμους και ανώνυμους συμπαραστάτες της πολύχρονης παρουσίας-προσφοράς του τμήματος στα ποδοσφαιρικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά δρώμενα του Νομού μας.

v     Τους συναδέλφους της διοργανώτριας πόλης του Πύργου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικέλη Δημήτριο, για την άψογη από κάθε πλευρά διοργάνωση.

 

Κλείνοντας, επισημαίνουμε, πως μια καλή εκπαίδευση, είναι ένα καλό θεμέλιο, για μια πιθανή επιτυχία, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται, ότι απαιτούνται και άλλα συστατικά στοιχεία για την πραγματοποίηση και εδραίωση αυτής της επιτυχίας.

Επίσης απευθυνόμαστε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (Δ.Ο.Ε.), όπως αγκαλιάσουν και στηρίξουν ηθικά και υλικά την προσπάθειά αυτή, των επτακοσίων και πλέον εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους είκοσι δύο Νομούς – Συλλόγους, της χώρας. Μια καλή πρόταση, λόγω κυρίως του πολύ μεγάλου αριθμού των συμμετοχών, που συνεχώς αυξάνονται,  θα ήταν ενδεχομένως η διοργάνωση να πραγματοποιείται από κοινού με μέλη της Ομοσπονδίας σε επίπεδο Περιφέρειας, αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο η Ομοσπονδία την εν λόγω διοργάνωση για τακτικές Περιφερειακές συνδιασκέψεις με εκπαιδευτικούς της βάσης.  

«Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου η παρουσία της αντίπαλης ομάδας τα κάνει όλα  πιο περίπλοκα».

Ζαν – Πωλ Σαρτρ

 

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου